dobra restauracja w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, ale także przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i ładne zabytki – to także kuchnia i regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia polska Kraków rynek

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych produktów – turyści w większości wypadków wypatrują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kariera/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy poszukują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni i produktów, za pomocą jakich są w stanie o dużo lepiej poznać Kraków oraz jego okolice.