Dobra włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, jakie oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. kuchnia włoska w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, gnocchi, minestrone i liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film