Tajniki kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia krajowa ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym przeróżne obyczaje, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie banalne są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, że najistotniejszym oraz najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczy samej wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest smaczna oraz sycąca.