Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino słowackie
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem serwować ryby?
Stara norma powiada, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.